MASTERCLASSRONDE 1

11.00 - 12.30

   
Masterclass 1  Samen verschillen (deel I) 

Shirine Moerkerken 

Hoe er nabijheid ontstaat als je conflict inzet bij veranderen. 

In deze masterclass leer je verschillen en conflict te gebruiken. En dan te komen tot echte samenwerking over de grenzen van organisaties en organisatieonderdelen heen. Zodat je samen kunt komen tot innovatieve oplossingen in vraagstukken waar je de antwoorden nog niet hebt. Shirine neemt je mee aan de hand van haar nieuwe boek over het inzetten van conflict bij verandering. In de masterclass leer je:

 • Waarom we verschillen naast elkaar laten bestaan zo ingewikkeld vinden in samenwerking
 • Hoe we stille conflicten met elkaar creëren
 • Hoe stil conflict boven tafel kan worden gehaald
 • Hoe je functioneel conflict inzet bij veranderen
   

Masterclass 2

Aanmodderen met macht en onmacht (deel I) 

 Leike van Oss 

 

Hans Vermaak 

Organisaties zijn niet alleen mooie, inspirerende plaatsen waarin mensen gemotiveerd en gelukkig hun werk doen. En veranderopgaven zijn niet alleen hoopvolle en voorspelbare reizen naar een betere wereld. Organisaties zijn ook machtsdoolhoven en veranderen geschiedt geregeld in vijandige omgevingen. Het kan je behoorlijk onmacht doen voelen. En misschien is dat zo erg nog niet. In deze masterclass verkennen we de dynamiek van macht en onmacht en of hoe we ons ertoe kunnen verhouden. 

 • Onderkennen van dominante patronen in onze omgeving
 • Doorvoelen van onmacht en accepteren van onze (on)mogelijkheden
 • Onverstoorbaar afleren en aanleren van andersoortig organiseren
 • Kalm handelen en verbinden tegen de stroom voor een troostrijk werkleven
   
WORKSHOPRONDE 1 11.00 - 12.30
   

Workshop 1

Spannende vragen  

 

Joris Brenninkmeijer & Mieke Voogd 

Goede vragen hebben van nature iets onontkoombaars. Je blijft ermee bezig tot je weet hoe je ermee verder wilt. In deze workshop gaan we aan de slag met spannende vragen in coachende gesprekken. Vragen, die ruimte creëren, aan het denken zetten en beweging veroorzaken. ‘Waar verlang je naar?’ ‘Wat doe jij waardoor hij zo vreemd reageert?’ ‘Hoe zou het zijn om er anders naar te kijken?’ Dit soort vragen zijn onweerstaanbaar, ze hangen aan je, laten je niet los. Soms aarzel je om ze te stellen, omdat ze misschien te dichtbij komen. 

 • Wat maakt een vraag spannend
 • Vier benaderingen in het vragen stellen
 • Spelen met afstand en nabijheid

Workshop 2

Creëer een aanspreekcultuur; begin bij jezelf!

Gytha Heins 

We willen allemaal dat onze collega’s hun afspraken met ons nakomen, dat we kort en krachtig vergaderen, dat er direct gecommuniceerd wordt en dat iedereen eerlijk zegt wat hij vindt en doet wat-ie zegt.

We denken dat het creëren van een aanspreekcultuur de oplossing is en hopen dat al die anderen hun gedrag veranderen. Maar per saldo verandert er niets en wordt gedrag waar we allemaal een hekel aan hebben op de werkvloer gewoon getolereerd. Inmiddels functioneert tachtig procent van de teams niet goed door een gebrek aan onderling aanspreken. Hoe komt het toch dat we onze mond er van vol hebben, maar het vrijwel niet doen? En vooral hoe lossen we het op? Gytha deed daar drie jaar onderzoek naar en deelt in deze interactieve lezing haar conclusies en een aantal praktische oplossingen die wél werken.

 • Aanspreken is geen kwestie van moed, maar van discipline.
 • Het probleem zit niet in wat we doen of niet doen, het probleem zit in hoe we er over denken
 • Gedoe komt er toch als je iemand aanspreekt op zijn of haar gedrag, maar als je niets zegt komt er nog veel meer gedoe

Workshop 3

Relationele intelligentie

Ina Ahuis 

Nu werk zo belangrijk is geworden voor onze identiteit, willen we werk waarin we tot ons recht komen, ons kunnen ontwikkelen en betekenisvol zijn. Hierbij kunnen we steeds minder terugvallen op vaste structuren, rollen en regels. Ons doen en laten ontstaat door hoe we elkaar ontmoeten en relaties vormen die we ons van tevoren niet hadden kunnen voorstellen. Werkrelaties waarin we ons niet thuis voelen nodigen eerder uit tot overleven dan tot samenwerking en creativiteit. Betekenisvol werk vraagt daarom om relationele intelligentie. Aan de hand van haar boek over dit thema neemt Ina ons mee.

 • Waarom we in ons werk schitteren en schutteren, terwijl we dezelfde persoon zijn
 • Hoe we werkrelaties kunnen ontwikkelen die stevig genoeg zijn om moeilijke vraagstukken aan te pakken
 • Hoe we dit kunnen vormgeven in de praktijk

Workshop 4

 Leiderschapsevolutie 

 

 

 

 

Eric de Blok

Leiderschap is ongeveer 200 miljoen jaar geleden ontstaan in de natuur en is sindsdien een belangrijk evolutionair proces geworden. Tijdens deze workshop maken we een inspiratiewandeling door één van de ecodisplays om te kijken of de evolutionaire ontwikkeling van leiderschap in de natuur bruikbaar is voor menselijk leiderschap, en wat kan je met deze kennis kan in de praktijk? 

 • Relationeel leiderschap is een pleonasme
 • Leidinggeven aan een zingeving zoekend dier
 • Leiderschap is organische samensturing
   

 

7 event trends in 2020 en hoe je deze
 7 event trends in 2020 en hoe je deze